Endoparaziii fabric,

endoparaziii fabric

Sunteți pe pagina 1din 45 Căutați în document Tipologia relaiilor intra- i interspecifice din biocenoze 6. Modele i tipuri de interaciune dintre dou specii Endoparaziii fabric un principiu general acceptat: organismele endoparaziii fabric tiesc nici singure, nici izolate n natur, n mediile lor de via, ci se menin, cresc, evolueaz, se reproduc i supravieuiesc ca urmare a unor relaii i legturi complexe, intra-i interspecifice.

Aceste relaii biotice de interaciune ale speciilor n cadrul biocenozei, se numesc coacii.

endoparaziii fabric

Modul lor de clasificare variaz n funcie de mai muli factori. In principiu ar fi 3 mari categorii: - dup tipurile de relaii directe de reciprocitate: de competiie; de cooperare; antagonice; - n raport cu hrana: trofice; netrofice; - dup complexitate: nemijlocite; mijlocite. Competiia i relaiile intraspecifice 6.

Relaii la plante, animale, microorganisme Relaiile intraspecifice contribuie la asigurarea echilibrului ecologic la nivel populaional dar i la nivelul biocenozei. Tipologia relaiilor este de o mare diversitate i la acest nivel, la plante, animale, micoorganisme.

Amintim cteva tipuri mai importante: - Relaii intraspecifice la vegetale. Plantele prezint relaii de concuren pentru lumin, pentru substanele endoparaziii fabric din sol sau efectiv pentru o anumit unitate de spaiu n care s se poat dezvolta eficient. Fenomenul se manifest la nivel de coranament, tulpini sau rdcinile din sol. Creterea densitii pe unitatea de suprafa determin endoparaziii fabric taliei i robusteii, ncetinirea creterii i diminuarea ratei de endoparaziii fabric reproducere.

Intre viteza de cretere a unei populaii vegetale i densitate esist o relaie care este n funcie de specie. Relaiile endoparaziii fabric dintre plante modific producia primar Fig. Fenomen caracteristic la foarte multe animale i chiar se poate spune c la aproape toate. Nevoia de spaiu se deduce i din ierarhia social pe endoparaziii fabric o parte dar i din simpla nevoie endoparaziii fabric procurare a elementelor ntreinerii vieii.

vierme rotunde în corpul uman

Odat dobndite, teritoriile sunt pstrate i ele devin proprietate homing. Fiind vorba de clase de vrst, evident adulii sunt cei favorizai. Dei se manifest uneori n regnul animal o competiie clar pentru hran ntre clase de vrst nu exist ca form de lupt pentru supravieuire. Cu alte cuvinte, nu exist o competiie ntre aduli i progenitura lor - Competiia ntre generaii pentru spaiu.

Dominant i intens este competiia intraspecific. Intraspecific apar fenomene complexe de izolare ecologic i competiia duce practic la coexisten. Exist de exemplu nevertebrate bentonice Crustacea: Cirripedia care se gsesc fixate pe suprafee dure, sau Anelide tubucole dispuse n zone mai laxe endoparaziii fabric unde exist recife. Ambele populaii filtreaz masiv apa pentru procurarea hranei i speciile sunt endoparaziii fabric competiie dur nu numai cu alte specii de nevertebrate bentonice endoparaziii fabric chiar cu membrii proprii ai speciei.

endoparaziii fabric cancerul peritoneal

Reprezint un fenomen caracteristic evideniat la unele specii ex. Acestea pot atrage cu ajutorul endoparaziii fabric mediatori chimici feromoni, kairomoni, sinomoni, atractani etc larvele lor sau larve ale altor specii i dispun ca acestea s se fixeze n zona respectiv.

Bazele_ecologiei

Astfel endoparaziii fabric explic existena formaiunilor concentrate, monospecifice sau respectiv, mozaic de specii, pe acelai biotop. Acest mozaic se accentueaz, una dintre specii putnd modifica biotopul, favorabil pentru ea i defavorabil pentru o alt specie.

Ele pot constitui un mozaic n concentraii dense. Speciile de Polydora i fac nite vase cu endoparaziii fabric de civa cm, din particole de argil i alte suspensii. Acesta este ciuprins ntre tuburile lor de protecie i n care este facilitat fixarea larvelor speciei.

Fixarea larvelor de Balanus se face din contra, pe roc, ba mai mult, este inhibat de prezena acestor vase.

endoparaziii fabric

In consecin, teritoriul respectiv va aparine speciei care va coloniza prima zona respectiv, iar cealalt va fi dezavantajat sau exclus. Este un fenomen care se ntlnete mai frecvent la nevertebrate dar i la vertebrate. Din punct de vedere al eficienei accesibilitii la 50 resurse sau spaiu, endoparaziii fabric poate fi benefic, att intraspecific ct mai eles interspecific.

In ceea ce privete canibalismul, un asemenea comportament nu este nici absolut benefic nici absolut malefic. Prin forma de canibalism se pot nltura elementele slabe sau bolnave din populaii. Dar exist i forme de endoparaziii fabric involuntar.

endoparaziii fabric human papillomavirus in bladder

endoparaziii fabric Astfel unele specii marine nu-i recunosc progenitura i ea poate fi atacat i consumat. Endoparaziii fabric este cazul unor Copepode planctonice carnivore care consum toate tipurile de larve i inclusiv pe cele proprii nauplii. Fenomenul este se pare declanat de faptul c la o anumit vrst larvele migreaz spre profunzime i acestea nu sunt recunoscute ca fiind propriile larve.

La fel este i cazul speciei Thunus thunus tonuln al crui stomac s-au gsit un numr mare de indivizi ai endoparaziii fabric specii. Si n acest caz adultul triete n zonele profunde iar tineretul mai spre suprafa. In momentul n care se deplaseaz spre a se hrni, progenitura nu endoparaziii fabric este recunoscut.

Încărcat de

Comunicarea chimic este divers i asupra semnificaiei acesteia n lumea vie vom reveni n cap. Precizm aici doar cteva aspecte endoparaziii fabric de rolul mediatorilor chimici n medierea competiiei i coevoluiei intra- i interspecifice. Exist categorii diverse de mediatori chimici, unii cu aciune intraspecific ex. Mediatorii chimici se pare c au un rol fundamental n modelarea relaiilor dintre populaii pe de o parte i dintre populaii i spaiu resurse, pe de alt parte.

INTRODUCERE CUPRINS GLOSAR PARTEA I CERIN E DE BAZ PENTRU PRODUSE MEDICINALE

Se nelege c diversitatea tipurilor de comunicare este mare: ntre specii de plante, ntre plante i animale, ntre animale i animale, ntre plante i microorganisme, ntre animale i microorganisme, numai ntre microorganisme. Este evident ca n cazul competiiei sau al coevoluiei s intervin o serie de modele comportamentale. La multe specii, ntre comportamentul social i fiziologia reproducerii exist o strns legtur. Este cazul speciilor de psri. De manier general, concentraia unei populaii determin o diminuare a ratei endoparaziii fabric reproducere.

6.10. Tipologia relaţiilor intra-şi interspecifice din biocenoze

Se spune c rata reproducerii este dependent de densitate. In condiiile unor creteri exagerat de mari a nivelului populaiilor sau n cazul unor explozii demografice, endoparaziii fabric un endoparaziii fabric feed-back contrar care poate regla n mod drastic populaia de ex.

Cu alte cuvinte, pe cancer la ochi simptome un feed-back negativ ce intervine n relaia populaie resurse, intervine i acest feed-back contrar care acioneaz asupra populaiei.

Relaiile intraspecifice i factorii care le modeleaz Competiia intraspecific este practic o expresie a gradului de toleran sau intoleran ntre indivizii aceleiai specii. Intervin mecanisme complexe majoritatea comportamentale care regleaz populaiile, limitnd numrul de indivizi, asigurnd necesarul de hran endoparaziii fabric spaiu, supravieuirea i perpetuarea speciei.

Mult mai mult decât documente.

Relaiile intraspecifice i factorii independeni de densitate. Factorii independeni de densitate pot avea un deosebit impact asupra creterii sau descreterii populaiei.

Sunt factori care pot aciona independent, sau simultan cu factorii dependeni de densitate. O serie de modificri la nivelul factorilor de mediu umiditate excesiv, uscciune, temperatur foarte mare sau foarte sczut etc influeneaz endoparaziii fabric la nivelul populaiilor.

Dintre toate speciile, insectele sunt cel mai remarcabil exemplu n acest sens. De exemplu, la nivelul populaiei de afide schimbrile sunt influenate de: vrsta plantei; nivelul de dunare al generaiei anterioare; predtorismul; umiditatea i temperatura SLUSS In ceea ce privete vertebratele, efectul factorilor fizici este mai puin dramatic.

Totui, multe specii reni, psri etc sunt influenate de factorii endoparaziii endoparaziii fabric mediu. La multe specii de animale o umiditate foarte mare este deosebit de important pentru eclozare sau supravieuirea juvenililor. Abilitatea omului de a modifica i influena mediul are urmri directe asupra popolaiilor speciilor.

Informațiiimportante